Miért jó ha karatézni kezd?

Mi is a karate?

Elsőre a többségnek az jut eszébe, hogy cserepek, deszkák töréséről, esetleg “ütésekkel és rúgásokkal” történő verekedésről van szó.
A karate az egyik legjobb módszer az ember fizikumának, jellemének, akaratának, erkölcsének fejlesztésére. Bárki elkezdheti gyakorolni kortól, nemtől, kondíciótól függetlenül.
Nem csupán sport, de nem is misztikum. Egy mozgásforma, mely hamar életmóddá válhat, amely beleszövődik művelőjének hétköznapjaiba, befolyásolva gondolkodást, cselekedeteit.

A karate mélységeibe csak az lát bele aki gyakorolja.

A karate tisztelettel kezdődik és azzal is, fejeződik be!

Több mint 40 millióan űzik a világon a karate valamelyik stílusát. Két nagy részre lehet osztani: tradicionális karatéra és sportkaratéra. A sportkarate központi világszervezete a WKF (World Karate Federation). A világon 176 ország tagja, és Magyarországon is 180 egyesület. A második legtöbb igazolt taggal rendelkezik hazánkban.
Nagyon fontos a mai életkörülmények között, hogy a szülők, pedagógusok, hozzátartozók helyes irányba tereljék a csemetéket. Olyan megoldásokat kell találnunk, amik minél teljesebbek és jól építhetőek, tervezhetőek hosszútávon is. Életformát és általános értékeket is kell, hogy hordozzon a tevékenység az egészségmegőrzés mellett. Valamint fontos, hogy a lehető legtöbb képességükre pozitívan hasson. Persze mindennek utat kell találnia a gyermekhez, érdekességgel, játékossággal.
A karate rendkívül összetett és komplex. Nagyon sok képességre hat, és mozgásanyagán keresztül nagyon jó hatást gyakorol.

A tudatos mozgásfejlesztés az eszköz, ami kedvezően hat az idegrendszerre (motoszenzoros típusú). Ezek olyan területekre hatnak az agyban, amik a beszédért, írásért, olvasásért felelősek. Mind-e mellett sokat segítenek a túlmozgásos gyermekeknek, illetve a nem olyan ügyeseknek, akiknek a mozgáskoordinációja nem elég fejlett. Megtanulnak beilleszkedni egy közösségbe, együttműködni, és jelentősen javul a fegyelmük. Komoly önismeretet sajátítanak el, ami mindenkor nagy segítségükre lesz. Reális, valós, igaz értékeket tanulnak.

Kifejezetten jót tesz az önismeretnek, a tartásnak, egyensúlynak, testtudatnak, izomérzékelésnek, általános erőnlétnek és állóképességnek, ízületi mozgékonyságnak, figyelemnek, koncentrációnak, monotónia-tűrésnek, fegyelemnek, finomkoordinációnak, ritmusnak, logikának és még nagyon sok képességnek.