Versenyzés

Mindenki számára versenyzési lehetőséget biztosít tavasszal a 3 fordulós Wadokai Magyar Bajnokság

      • akár már óvodás kortól egészen játékos módon, kezdőknek kialakított versenyszabályokkal, siker- és élményorientáltan
      • haladókig, akik ezeken a versenyeken kavlifikálhatnak az év végi Wadokai Európa Kupára.

Valamint novemberben szövetségünk Utánpótlás versenye.

Választható, hogy hány/melyik fordulókon szeretne valaki indulni, azonban érdemes úgy készülni, hogy “1 verseny nem verseny”, hiszen az első versenyen igazából minden új még, a második versenyen már lesz emlék és tapasztalat az első versenyről ami rengeteget segít az ottani helyzetek megoldásában és megélésében. A harmadik versenyen már részletekre is oda fog tudni figyelni és még meghatározóbb élménnyé tud válni a versenyzés.

A versenyzés nálunk soha nem megy vérre, nem elvárás senkitől a győzelem bármi áron. A versenyeken mindenkinek egy olyan (stressz)helyzetben kell elővennie a heteken át edzéseken gyakorolt dolgokat, amit sehol máshol nem tudunk lemodellezni, és ez a stresszkezelés aztán a karatén kívüli életben is igazán hasznos képességgé válhat.
Fontos, hogy elsősorban nem az elért végeredmény a legfontosabb a versenyeken, hiszen azt rengeteg igazán apró tényező alakítja (egy kis kihagyás, egy rossz vagy jó nap, stb.), persze ez a látványos része és ezt egy gyerekkel nem is akarom megérttetni, de fontos, hogy egy sikertelen verseny akár hasznosabb is lehet.
Továbbra sem vagyunk és leszünk versenyistálló, viszont a lehetőség mindenki számára adott, hogy egy jól működő versenyrendszerben is kiteljesedhessen, akár később még magasabb szintre is léphessen.

A versenyekre fehér öveseknek a legelején csak karate ruha (játékos küzdelemre rávezető szivacskumite és kihon számokban versenyeznek), színes öveseknek ezen kívül piros és kék öv, fogvédő, seiken-védő, lábszár- és lábfejvédő szett kell legalább egy színből, de az első versenyekre még mindent tudok kölcsönadni, fogvédőt leszámítva 😉

A versenyek nevezési határideje előtt minden esetben ki fogom küldeni a kiírást és a linket, melyen a jelentkezést le kell adni.
A nevezési díjat a verseny előtti utolsó edzésen kell nekem odaadni, én egyben nevezem a klub minden versenyzőjét a helyszínen. (Ha valaki lebetegedne, akkor ha még reggel értesítetek, akkor az ő nevezését nem adom le, így a díj is visszajár természetesen.)

Versenyszámok fehér öveseknek: egyaránt indulunk formai és küzdelmi versenyszámban. A kezdő versenyzők shikodachi kihon és szivacs kumite versenyszámban szerepelnek, a haladók kata illetve szivacs- vagy “rendes” kumite versenyszámban. A versenyszámokról bővebben a versenykiírásban is található információ, edzéseken a gyerekek megtanulják, hogy mit kell(ene) csinálni, szülőknek pedig bármikor örömmel mesélek róla.

Versenyszámok színes öveseknek: Elsősorban a kumite (küzdelem) versenyszámot részesítjük előnyben versenyeken. Természetesen kata-t is tanulunk és gyakorlunk hiszen a karaténak nagyon fontos része, azonban azt nem elsősorban “versenykompatibilisen” tesszük, ezért ez nem a fő versenyszámunk. Ettől függetlenül mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy kipróbálja magát formagyakorlatban is versenykörülmények között, egyáltalán nem kizárta a siker ott sem. Nevezés leadásakor kérlek jelezzétek a súly és magasság megadásának rublikájában, ha kata versenyszámban is szeretne indulni.
Versenyeken szükséges felszerelés színes öveseknek: Karateruha és fogvédő, piros és kék védőfelszerelés, mely tartalmazza a kesztyűt, lábfej- és lábszárvédőt, ezeken felül piros és kék öv, valamint lányoknak mellvédő, fiúknak szuszpenzor.
A védőfelszerelés kiegészítésében tudok segíteni a versenyen, tehát ami van saját, hozzátok el és én kiegészítem a szükségesekkel. Hosszú távon azok akik rendszeresen versenyeznek, szerencsés lenne, ha apránként beszereznék a versenyzéshez szükséges saját felszereléseket (végülis versenyezni sem én fogok helyettük 😀).

Egyesületünk, mint a Magyar Karate Szakszövetség tagja a WKF szabályrendszere szerinti versenyeken indít versenyzőket.

A versenyeken Kata illetve Kumite versenyszámok szerepelnek, valamint ezek csapat versenyszámai.
A versenyzők, a jó megkülönböztethetőségük miatt, piros (AKA) illetve kék (AO) övet, valamint ennek megfelelő színű védőfelszerelést viselnek.

A kata versenyszámról:

Miután egy kötött formagyakorlat bemutatásáról van szó, nagyon fontos minden egyes mozdulat pontosan kivitelezett, tökéletes végrehajtása, a határozottság és harcias elhivatottság.

A kata nem egy tánckoreográfia!
A karate ruhán kívül különleges felszerelésre nincs szükség.
A haladó kata versenyzők kemény anyagú, rövidebb szabású, kifejezetten kata-ruhákban versenyeznek, amelyek még jobban kiemelik a mozdulatok, és technikák erejét, gyorsaságát, tökéletességét.

Kumite versenyszámról:

Pontszerzésre irányuló küzdelem, melyben a versenyzők nem okozhatnak sérülést az ellenfélnek, mégis a pontszerző technikáknak azt a dinamikát, gyorsaságot és pontosságot kell tükrözniük, amellyel az ellenfél szinte azonnal hatástalanítható.