Wadokai Európa Kupa 2023

Az őszi tanévkezdés a toborzás, a kezdők és újrakezdők nyári szünetből történő visszarázódása, az új célok kitűzése és az azokhoz vezető úton elindulás mellett immáron 9. éve a novemberi Wadokai Európa Bajnokságra történő felkészülést is jelenti egyesületünkben. Az eddigi EB-kről minden évben pontszerző és dobogós helyezésekkel térhetett haza valamennyi Magyar Wadokai Válogatottba kvalifikáló versenyzőnk, így természetesen idén is ez volt a cél. Az eddigi években is nagyon közel álltak versenyzőink a dobogó legfelső fokához és idén sikerült egy határozott lépéssel fel is lépnie rá isaszegi karatékának a GENKI-ből!

November 3-án, pénteken érkeztünk meg Strasbourgba, az 50. Wadokai EB helyszínére, ahol regisztráció és mérlegelés után aktív pihenéssel és egy jó átmozgató edzéssel hangolódtunk a másnapi megmérettetésekre.
Szombaton szokásosan a reggeli és délelőtti programban az egyéni illetve csapat kata (formagyakorlat) versenyszámok szerepeltek, így a verseny elején lelkes szurkolóként buzdítottuk a magyar csapat kata versenyzőit.
Az ünnepélyes megnyitó után egymás után következtek versenyzőink kategóriái.

Tarr Kamilla junior női kumite (küzdelem) -66kg-os súlycsoportban indult, ahol egyből megalapozta nekünk a hangulatot, hiszen összeszedett határozott küzdelemmel ír ellenfelét 8-0 arányban technikai KO-val múlta felül. A döntőben a hazai francia versenyző agresszív küzdelmi stílusát nem tudta elég hamar megszokni és kissé eltaktikázta magát, így 2. helyen végzett.

Kókai János volt a következő versenyzőnk, aki U14 fiú kumite +55kg-os súlycsoportban versenyzett. Határozott küzdelmekkel jutott túl skót és luxemburgi ellenfelein, amely mérkőzések alatt a bírókat is meg kellett tanulnunk kezelni és rájönnünk, hogy mit szeretnének látni. A döntőre sikerült ezt megugrani és angol ellenfelét magabiztos versenyzéssel 6-0 arányban múlta felül, így első helyezést ért el. Ezzel a történelmi tettel megszerezte Isaszeg első Wado Karate Európa Kupa győzelmét!

Turai Alex első alkalommal vett részt a magyar válogatott tagjaként ilyen versenyen. U14 fiú kumite -55kg-os súlycsoportban első mérkőzésén jól betartva a taktikát magabiztosan 3-0 arányban legyőzte skót ellefelét. A következő körben német ellenfelével szemben szintén jól versenyzett, a szituációk nehezét sikeresen megoldotta azonban a befejezések pontatlanok voltak így szoros mérkőzésen 1-0 arányban alul maradt, végül bronz érmnek örülhetett!

Kamilla még tagja volt a Junior Női kumite csapatnak is, ahol a lányok jól küzdöttek, a házigazda franciákon szép pontokat is csináltak, de a mérkőzések vége a hazaiak felé billent, így ezüst érem kerülhetett a lány csapat tagjai nyakába.

Abszolút elégedett vagyok a versenyzőink versenyen mutatott hozzáállásával, küzdőszellemével és összeszedettségével. Hibák mindig becsúsznak, amikből sokat tanulhatunk a megszerzett pontok és győzelmek öröme pedig igazán feltölt minket jó energiákkal!
Mindhárom versenyzőnk szép pontokat szerzett, jól védekezett, a megbeszélt taktikákat jól alkalmazta így mérkőzéseket tudott nyerni és mindenki fényesen csillogó érmmel térhetett haza Franciaországból.

A magyar csapat összesen 11 arany, 18 ezüst és 34 bronz érmet szerzett, mellyel az éremtábla második helyét foglalhattuk el a házigazda franciák mögött!

Ez úton is gratulálok a versenyzőknek és köszönöm családjaiknak, hogy lehetővé teszik számukra, hogy ilyen meghatározó élményekben lehessen részük!

A nemzetközi sikerek után sem állt meg az élet. November harmadik hétvégéjén szövetségünk Utánpótlás Bajnokságán a szárnyaikat bontogató, versenyzéssel ismerkedő kezdőbb versenyzőké volt a terep, ahol az EB-n szereplő versenyzők pedig most a másik oldalon, a verseny lebonyolításában, szervezőként és kisbíróként segítették a következő generációk indulását és fejlődését. Ezen a megmérettetésen a versenyek hangulatát és működését élhetik át karatékáink kisebb korban még játékosabb rávezető versenyszámokkal, nagyobbaknál pedig a már hivatalos versenyrendszerben, mégis sikerélményorientáltan. Minden kezdő karatékánk nagyon szépen szerepelt, arany, ezüst és bronz érmeket is nyertek, de ami a legfontosabb, hogy ott voltak, megcsinálták amit tanultak és a helyben észrevett hibákat mindenki ki tudta még a versenyen javítani. Csak így tovább!

Az év hátra lévő részében megmérettetések már nem várnak ránk. Szép fokozatosan lezárjuk az évet és egyben elkezdjük a felkészülést a következőre, hiszen szokásosan januárban a kezdők kapnak lehetőséget az első fokozataik megszerzésére, februárban nemzetközi edzőtáborba utazunk a legtapasztaltabbakkal, és a következő évi versenyszezon is beindul, melyen ismét több versenyzőnk célja a kvalifikáció a 2024-es évi Wadokai Európa Bajnokságra.